högkänslighet

227583061_f7e31646-0246-4b36-8bb8-749f898fac8f.jpg

HSP - Högkänslighet

Många jag träffar har högkänsliga personlighetsdrag. Om du känner igen dig i några av påståendena nedan så kanske du har det.

Har du ett utvecklat känsloliv och påverkas djupare och längre än andra av skeenden runt dig?

Lägger du märke till mer detaljer än andra?

Blir du lättare överstimulerad än andra?

Ser du flera lösningar på problem och fattar helst inte beslut förrän du vägt för- och nackdelar med olika vägar noga?

Förutser du vad som kan gå fel i de flesta situationer, oavsett om det är viktigt för situationen?

Har du svårt att vara lugn i nuet?

Behöver du extra mycket tid och energi att processa det du upplever?

Då kanske du är högkänslig.

Här kan du göra ett självtest: https://www.hspforeningen.se/explorer/files/wwwtest%20-%20Hoegkaenslighet%20sjaelvtest.pdf

Högkänslighet (Highly Sensitvie Personality , HSP) har intresserat mig sedan jag på 90-talet läste Elaine N. Aron för första gången. Det är ett personlighetsdrag som finns hos 15-20 procent av befolkningen. Människor med detta draget har ett känsligare nervsystem än andra och deras hjärna fungerar också aningens annorlunda. På senare tid har man börjat kalla det Sensory Processing Sensitivity vilket är mer passande då det handlar om hur vi processar intryck och information på ett speciellt sätt.

En högkänslig person lägger märke till mer i sin omgivning och kan dra mer komplexa slutsatser och är mer mottaglig för intryck och har därför behov av mer tid och energi att processa upplevelser för att inte bli överstimulerad, stressad eller utbränd. Den högsensitiva vill gärna tänka igenom saker hellre än att agera impulsivt.

Med en bra uppväxtmiljö så utgör inte högkänsligheten en större risk för dålig psykisk hälsa än för andra men om man inte blivit accepterad som den man är under uppväxten eller i nuvarande miljö så har den högkänslige ofta lättare för att bli deprimerad, orolig och därmed dra sig undan och uppleva sig som udda.

Men vara högsensitiv behöver inte betyda att man mår dåligt. Det kan vara en enorm tillgång att vara HSP, man har lättare att se helheten än andra, samtidigt som man uppmärksammar detaljer bättre. Man agerar genomtänkt och är ofta en person andra kan lita på som uppriktig och accepterande.

Familj, relationer, uppväxt och inte minst ett krävande arbetsliv kan göra att man som HSP överväldigas av krav, intryck, negativa tankespiraler och tappar tryggheten i den man är och har rätt att vara. I terapi kan vi hitta nya strategier och förhållningssätt som gör högsensitiviteten till en tillgång samtidigt som den i de flesta fall alltid kommer att kräva viss omsorg. Man lär sig att vårda och uppskatta vad den kan erbjuda en själv och andra.